Comunicate de presa /

17 Mai 2021

În perioada 10 – 16.05.2021, Poliția Locală Ploiești a desfășurat următoarele activități:

Birourile Ordine Publică:
Au fost asigurate măsuri de ordine și siguranță publică la centrele de vaccinare anti - COVID 19, înființate de municipalitate pentru vaccinarea populației, în următoarele locații: str. Mihai Bravu (clădirea fostului Liceu Ludovic Mrazek), str. Trei Ierarhi (C.N. Al. I. Cuza), B-dul. Independenței (clădire fostă anexă a Spitalului de Pediatrie), str. Ana Ipătescu (Spitalului Municipal - Schuller).
S-au asigurat măsuri de ordine și liniște publică în zona unităților de învățământ stabilite în responsabilitate prin Planul local de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zona unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Ploiești în anul școlar 2020 - 2021, elaborat de către Poliția Municipiului Ploiești, în colaborare cu celelalte forțe cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice.
S-au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică în zona Spitalului Municipal (Schuller),a Spitalului de Pediatrie, la sediul Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor, în contextul măsurilor stabilite în perioada instituirii stării de alertă.
S-a asigurat o patrulă pedestră (sch. I și II) în zona pieței Halele Centrale, pentru asigurarea măsurilor de ordine și liniște publică, acordându-se sprijin polițiștilor locali din cadrul Serviciului Control Comercial în activitățile specifice.
S-a monitorizat locația unde a funcționat patinoarul din incinta Parcului Regele Mihai I al României, precum și blocurile 31 ANL din strada Libertății, conform solicitărilor Direcției Gestiune Patrimoniu.
Au fost efectuate deplasări pe raza municipiului la solicitările/sesizările cetățenilor, primite prin registratura/dispeceratul instituției sau direct. Totodată, s-au monitorizat principalele zone cunoscute a fi frecventate de persoanele care apelează la mila publicului, pentru prevenirea și combaterea fenomenului (intersecția Mc Donald's Nord, sens giratoriu Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, sens giratoriu Caraiman, intersecția Kaufland Vest, str. Gh. Lazăr);
S-a afișat la domiciliul persoanelor procesele verbale de contravenție, întocmite atât de personalul instituției, cât și de alte poliții locale din țară, precum și cea de citare a persoanelor cu domiciliul pe raza municipiului Ploiești, conform solicitărilor Serviciului de Probațiune Ploiești/Judecătoriei Ploiești/Curții de Apel Ploiești/alte instanțe de judecată.
S-au desfășurat acțiuni în locurile publice de agrement (parcuri/locuri de joacă pentru copii), având ca scop:
- prevenirea, combaterea și sancționarea faptelor: de nerespectare a măsurilor stabilite în contextul pandemiei de COVID - 19 - conform Legii nr. 55/2020 (r.m.c.), de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice - conform Legii nr. 61 / 1991 (r.m.c.), de abandonare a deșeurilor menajere sau asimilabile acestora pe domeniul public - conform Cap. II din H.C.L. nr. 34/2019, de încălcare a prevederilor art. 15.2, pct. 2 (murdărirea/distrugerea mobilierului urban existent pe domeniul public - coșuri de gunoi, bănci, jocuri pentru copii, jardiniere) din H.C.L. nr. 228/ 2006, de încălcare a Legii nr. 349/2002 (r.m.c.) pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Persoane legitimate - 121 (92 sancționate contravențional + 29 atenționate verbal);
Sancțiuni contravenționale aplicate:
Legea nr. 55 / 2020 - 19 în valoare totală de 500 lei
Legea nr. 61 / 1991 - 44 în valoare totală de 6.500 lei
Legea nr. 349 / 2002 - 14 în valoare totală de 950 lei
H.C.L. nr. 34 / 2019 - 10 în valoare totală de 6.500 lei
H.C.L. nr. 228 / 2006 - 5 în valoare totală de 500 lei
În cursul zilei de marți, 11.05.2021, pe Aleeea Strunga, polițiștii locali au ridicat în vederea confiscării un căruț folosit la transportul deșeurilor reciclabile, ce a fost predat angajaților S.C. SGU Ploiești SRL, iar deținătorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 lei - conform H.C.L. nr. 432/ 2018.
În intervalul 14 - 16.05, s-au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării Campaniei Maratonul Vaccinării - organizator: Primăria Municipiului Ploiești - locație: Stadionul Ilie Oană.
În urma unei sesizări preluate prin dispeceratul instituției, în ziua de sâmbătă, 15.05.2021, în jurul orei 16.00, un echipaj auto s-a deplasat pe strada Udriște Năsturel, unde se semnala faptul că de la un imobil se depozitează deșeuri din construcții pe domeniul public, în zona porții nr. 2 a Spitalului de Obstretică - Ginecologie Ploiești. Polițiștii locali au constatat faptul că aspectele reclamate se confirmă, fiind identificat numitul S.Z. de 54 ani, care a recunoscut faptul că deșeurile îi aparțin și că le-a transportat cu ajutorul unui buldo - excavator. Procedându-se la verificarea zonei, a fost depistat și utilajul în cauză, fiind staționat pe strada Theodor Aman. De asemenea, a fost identificat și conducătorul acestuia, numitul M.C.C. de 29 ani, din com. Șirna, jud. PH, acesta recunoscând faptul că a transportat deșeurile respective contra unei sume de bani.
Ambele persoane au fost sancționate contravențional - conf. prevederilor Cap. II, pct. 1 din H.C.L. nr. 34/2019, cu amendă în valoare de 1.000 lei fiecare.
În perioada menționată polițiștii locali au acționat în permanență, conform atribuțiilor pentru depistarea și sancționarea persoanelor care încalcă normele legale, fiind întocmit un număr de 110 procese-verbale de constatare a contravenției, în valoare totală de 18.180 lei și legitimate 342 persoane.


Intervenția Rapidă, activități de patrulare și monitorizare
Polițiștii locali din cadrul Birourilor de Intervenție Rapidă au acționat, în perioada menționată, pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, prin desfășurarea de activități de patrulare și monitorizare pe raza municipiului, urmărindu-se și depistarea persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public.
De asemenea, au fost intensificate activitățile de patrulare în incinta parcului de la Sala Sporturilor Olimpia, zonă de agrement unde nu puțini sunt cei care nu respectă normele de conviețuire socială.
Polițiștii locali au efectuat acțiuni de monitorizare și în Cartierul Bereasca, în zonele mărginașe, unde se abandonează deșeuri menajere sau provenite din construcții.
În consecință, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.100 lei - conform Legii nr. 61/1991, 2 în valoare de 500 lei - conform H.C.L. nr. 34/2019, precum și două avertismente - conform H.C.L. nr. 228/2006 și Legii nr. 22/2020.


Sancțiuni pentru conducătorii auto
În perioada 10-16 mai 2021, polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație pe Drumurile
Publice au verificat un număr de 76 conducători auto, aplicându-se 59 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.340 lei. Acțiunile specifice au avut ca scop depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale referitoare la oprirea și staționarea voluntară a autovehiculelor în locuri nepermise, dar și fluidizarea circulației rutiere și pietonale în zona Halelor Centrale, strada Cuza-Vodă, strada Jurnalist Gabi Dobre, strada C.D.Gherea, B-dul. Republicii, zona Gării de Sud, zone cu circulație intensă.
Totodată, au fost verificate și soluționate 65 de sesizări, afișându-se la domiciliul contravenienților un număr de 25 procese-verbale de constatare a contravenției.

 
Disciplină în Construcții, Afișaj Stradal
Activitățile desfășurate de polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții, Afișaj Stradal și Protecția Mediului, în perioada 10-14.05.2021, au vizat verificarea lucrărilor de intervenție la rețelele edilitare pe străzile: Piața Anton, Piața Mihai Bravu, cartier Mihai Bravu, B-dul. Independenței, Bariera București, zona Gara de Sud, zona Democrației; zona Mihai Eminescu, Republicii, Domnișori, Gheorghe Doja, Șoseaua Vestului, Șoseaua Nordului, Găgeni și Văleni. Astfel, s-a urmărit ca aceste lucrări să se execute în baza autorizațiilor emise de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Ploiești, să fie semnalizate corespunzător și să se respecte termenele de finalizare a lucrărilor edilitare. De asemenea, s-a verificat modalitatea de depozitate a materialelor de construcții și de evacuare a pământului rezultat în urma săpăturilor.
Totodată, s-a verificat legalitatea existenței pe domeniul public a construcțiilor provizorii, teraselor sau mobilierului pe străzile: Piața Victoriei, Cuza Vodă, Emile Zola, Gheorghe Doja și Dragoș Vodă, fiind efectuate 5 controale în acest sens.
S-au efectuat verificări în cazul imobilelor neîngrijite situate pe raza municipiului, împreună cu ceilalți membrii ai comisiei constituite în acest sens la nivel local.
Pentru neregulile depistate, s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 1500 lei - conform H.C.L. nr. 228/2006, pentru montarea pe domeniul public a unei schele fără a deține autorizările legale. În plus, s-a dat curs unui număr de 9 sesizări, reclamații ale cetățenilor comunicate în format electronic.

 

Sancțiuni aplicate comercianților de flori
În perioada 10-14.05.2021, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Comercial au efectuat verificări în cazul a 85 de societăți comerciale, în baza documentației transmise de către Direcția de Gestiune Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești, în vederea emiterii avizului pentru programul de funcționare. De asemenea, au fost efectuate controale la un număr de 45 agenți economici, cu privire la deținerea avizelor și autorizațiilor de funcționare.
În cursul zilei de 12.05.2021, în urma unui control efectuat pe platoul Halelor Centrale, polițiștii locali au sancționat contravențional 13 vânzători de flori, pentru desfășurarea activității comerciale pe alei și pe căile de acces din interiorul pieței - conform art. 17.5 pct. 5 din H.C.L. nr. 228/2006, cu amenzi în valoare de 13.000 lei.
Totodată, s-au desfășurat acțiuni de combatere a comerțului stradal neautorizat în zonele aglomerate ale orașului, pentru sanționarea și îndepărtarea comercianților ambulanți, respectiv Piața Centrală și străzile adiacente, strada Veronica Micle - Big Sud, Gang Nord, Profi Malu Roșu, Piața Aurora Vest, Piața Mihai Bravu, Bariera Bucov și Bariera București.

 

Sancțiuni salubritate
Pentru încălcarea regulilor de gospodărire a municipiului, Biroul Protecția Mediului a aplicat, în perioada 10-14 mai 2021, un număr de 20 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 26.500 lei. Faptele contravenționale astfel sancționate au constat în abandonarea deșeurilor menajere și asimilabile acestora, a resturilor vegetale sau a resturilor provenite din construcții, depozitarea deșeurilor pe platformele gospodărești în afara recipientelor, deversarea apelor menajere pe domeniul public, neîncheierea contractelor cu operatorul de salubritate pentru ridicarea deșeurilor menajere, neefectuarea curățeniei căilor publice și nerespectarea graficului de evacuare a deșeurilor menajere și asimilabile acestora de către operatorul serviciului de salubrizare.
Totodată, au fost verificate și soluționate un număr de 8 sesizări înregistrate din partea cetățenilor, efectuându-se și 34 de monitorizări pe raza municipiului.comunicatul anterioar    inapoi la lista comunicatelor    comunicatul urmator